4 september, 2024

Spiegelgedrag bij kinderen

De onmiskenbare invloed van ouders op probleemgedrag

Ik kan me nog goed herinneren toen ik met mijn oudste dochter een stukje ging wandelen in het bos. Ik liep achter de buggy, richting het bos. Ik had al in mijn hoofd bedacht welke route ik zou nemen zodat ik geen honden zou tegenkomen. Ik heb namelijk een angst voor honden (nog een ontwikkelpuntje van mezelf). Vanwege mijn angst scan ik ver voor me uit of ik ergens los lopende honden zie want loslopende honden zijn in mijn optiek het ergst.

In de verte zie ik al dat een meneer zijn hond uit de auto haalt, een grote en enthousiaste blonde labrador die los loopt en tot mijn verschrikking schat ik in dat onze wegen precies zullen kruisen. Ik houd de hond nauwlettend in de gaten terwijl ik ondertussen rustig aan het doorlopen ben en vooral niet wil laten merken wat er allemaal in mijn hoofd omgaat. Bij het naderen van de hond en zijn baasje zegt mijn dochter ineens…”mama, wat is er?”. Ik schrok want ik weet precies wat er is maar hoe kan zij dat weten? Ze heeft mijn gezicht niet gezien en heb mijn tempo en richting waarin we wandelen niet aangepast. Hoe kan ze nu weten hoe ik me voel? Ik heb het toch niet laten merken of niet iets gezegd?! Dus ik besloot om eerlijk te zeggen dat ik niet zo gek ben op honden en me niet zo fijn voelde over de hond die vlakbij ons liep. Maar je raad het al…mijn dochter ontwikkelende een angst voor honden terwijl ik heel goed wist dat het van mij af kwam en op een dag (jaren later) vertelde ze mij, “mama ik ben bang voor honden”. Ik zei tegen haar…”lieverd, die angst is helemaal niet van jou die angst is mij en daar moet mama iets mee doen niet jij” en daarna liet ze het los.

Ik zie regelmatig dat wanneer kinderen ongewenst gedrag vertonen, ouders zich richten op het kind zelf als oorzaak. Toch is het belangrijk om te erkennen dat het gedrag van kinderen vaak een spiegel is van jezelf als ouder of de dynamiek in het gezin. Het gedrag van het kind weerspiegelt onderliggende problemen bij de ouders. Dit fenomeen, ook wel spiegelgedrag genoemd, is essentieel om te begrijpen, vooral wanneer het gaat om "probleemgedrag" bij kinderen.

Wat is Probleemgedrag bij Kinderen?

Probleemgedrag bij kinderen kan zich op verschillende manieren uiten maar over welk soort gedrag hebben we het dan? Hier zijn enkele concrete voorbeelden van probleemgedrag:

  • Driftbuien en Woede-uitbarstingen: Kinderen die regelmatig driftbuien krijgen of
    woede-uitbarstingen hebben, kunnen moeite hebben met het reguleren van hun emoties. Dit gedrag kan zich uiten in schreeuwen, slaan, gooien met voorwerpen of zelfs fysieke agressie naar anderen toe.
  • Angsten: Angst kan zich bij kinderen op verschillende manieren uiten. Sommigen worden extreem verlegen en teruggetrokken, terwijl anderen bang kunnen zijn om
    naar school te gaan, alleen te slapen of zelfs om hun ouders uit het oog te verliezen (verlatingsangst). Soms kan deze angst irrationeel lijken, zoals de angst voor monsters onder het bed of angst voor onbekende situaties.
  • Lichamelijke Klachten: Wanneer kinderen zich niet goed kunnen uiten over hun emoties of angsten, kan dit zich vertalen in lichamelijke klachten. Veelvoorkomende klachten zijn hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid of vermoeidheid zonder dat er een medische oorzaak is. Deze psychosomatische klachten zijn vaak een signaal dat er op emotioneel niveau iets aan de hand is.
  • Agressie of Dominant gedrag: Naast fysieke agressie zoals slaan of bijten, kan agressie zich ook uiten in verbaal geweld, zoals schreeuwen of schelden. Dominant gedrag komt ook vaak voor, waarbij het kind constant in verzet gaat tegen regels of autoriteit, en zich opzettelijk
  • Teruggetrokken Gedrag: Sommige kinderen trekken zich terug wanneer ze met stress of onopgeloste problemen worden geconfronteerd. Ze kunnen stil en passief worden, moeite hebben om met anderen te communiceren of sociaal geïsoleerd raken. Dit kan gepaard gaan met een verlies van interesse in activiteiten die ze eerder leuk vonden, of met een duidelijke vermindering van energie en motivatie.
  • Regressie: Regressie betekent dat een kind terugvalt naar een eerder ontwikkelingsstadium. Bijvoorbeeld, een kind dat al zindelijk was, begint weer in bed te plassen, of een ouder kind begint weer te duimzuigen of babytaal te gebruiken. Dit is vaak een reactie op stress of angst en kan een manier zijn voor het kind om troost te zoeken in vroegere, veiligere tijden.

Hoewel het verleidelijk is om dergelijk gedrag te beschouwen als iets wat puur met het kind zelf te maken heeft, is het belangrijk om verder te kijken. Kinderen zijn namelijk zeer
gevoelig voor hun omgeving
zoals blijkt uit mijn eigen voorbeeld en vooral voor de emoties en gedragingen van hun ouders. Hun gedrag kan dan ook een weerspiegeling zijn van spanningen, onopgeloste emoties of andere problematieken die binnen het gezin spelen.

De Rol van Ouders in het Ontstaan van Gedragsproblemen

Ouders spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van hun kinderen. Dit geldt niet alleen voor de positieve aspecten, zoals het aanleren van normen en waarden, maar ook voor de minder zichtbare, emotionele dynamieken. Kinderen nemen onbewust emoties, stress en spanningen over van hun ouders. Als er bijvoorbeeld sprake is van relatieproblemen, onuitgesproken frustraties of persoonlijke moeilijkheden bij een ouder, kan een kind dit oppikken en uiten door middel van probleemgedrag.

Dit gebeurt niet omdat kinderen bewust besluiten om zich zo te gedragen, maar omdat ze vaak niet weten hoe ze anders met de op hen afkomende prikkels en emoties om moeten gaan. Als ouder wil je natuurlijk helemaal niet je kind belasten met eigen emoties of problemen maar helaas gebeurd het toch. Probleemgedrag kan daarom gezien worden als een signaal of een noodkreet dat er iets niet in balans is binnen het gezin. Tijdens een intakegesprek kunnen we dit samen onderzoeken.

Spiegelgedrag als signaal voor onderliggende problemen

Spiegelgedrag bij kinderen kan worden gezien als een manier waarop zij proberen te communiceren dat er iets aan de hand is, iets dat vaak niets te maken heeft met henzelf, maar met hun omgeving.
Het is dus van belang dat ouders zichzelf onder de loep nemen wanneer hun kind probleemgedrag vertoont. Dit gedrag kan een belangrijke aanwijzing zijn dat er binnen het gezin of binnen de ouder-kindrelatie iets opgelost moet worden. Als ouders naar mij toekomen in mijn praktijk vind ik het belangrijk om zowel te kijken en luisteren naar het kind als naar de ouder(s).

Coaching en Hypnotherapie als Oplossing

Wanneer duidelijk wordt dat probleemgedrag van een kind gerelateerd is aan spanningen of onopgeloste kwesties bij de ouders, kunnen coaching en hypnotherapie waardevolle hulpmiddelen zijn. Deze methoden richten zich op het aanpakken van de onderliggende problemen bij de ouders, wat vaak resulteert in een verbetering van het gedrag van het kind.

Coaching biedt ouders begeleiding bij het reflecteren op hun eigen emoties en gedragingen. Het helpt hen om bewust te worden van de impact van hun gedrag op hun kind en biedt strategieën om deze dynamieken te verbeteren. Door te werken aan zichzelf, kunnen ouders een positieve verandering teweegbrengen in het gedrag van hun kind.

Hypnotherapie gaat een stap verder door het onderbewuste te betrekken in het proces. Deze therapie kan ouders helpen om diepgewortelde emoties en patronen te herkennen en los te laten, waardoor de bron van de spanningen aangepakt wordt. Dit kan leiden tot een kalmere, evenwichtigere omgeving voor het kind, wat vaak resulteert in een afname van het probleemgedrag.

Conclusie

Probleemgedrag bij kinderen is zelden een op zichzelf staand probleem. Vaak is het een spiegel van de emotionele en psychologische toestand van de ouders en het gezin als geheel. Door bewust te worden van de verbanden tussen ouderlijk gedrag en het gedrag van hun kinderen en door gebruik te maken van coaching en hypnotherapie, kunnen ouders de balans herstellen. Dit resulteert niet alleen in een beter welzijn voor henzelf, maar ook voor hun kinderen. Het aanpakken van de wortel van het probleem kan wonderen doen voor het hele gezin.

Klik hier voor meer informatie of klik hier om gelijk een afspraak in te plannen.